Steve Jobs er tilsyneladende imod de metoder de store musikselskaber bruger til at beskytte deres musik mod piratkopiering ved onlinesalg.
I går offentliggjorde han et langt brev på Apples websted, et brev der kommer som en slags svar på de sager der har været i bl.a. Frankrig imod Apple for deres måde at drive monopolagtig musikforretning på gennem iTunes og iPod. Jobs mener man skulle gå efter musikselskaberne i stedet for Apple.
Brevet henvender sig derfor hovedsagligt til de fire største musikselskaber, Universal, Sony BMG, Warner og EMI, for ifølge Jobs er det kun på grund af disse giganter at musik købt gennem iTunes Store er påhæftet DRM-software (DRM står for Digital Rights Management) således at det kun kan afspilles på et vist antal computere, og ikke på andre musikafspillere end iPod. Det er simpelthen krav fra dem som Apple ikke kan gøre ret meget ved.
Jeg må give Jobs ret i at det virker latterligt at over 90% af den musik som selskaberne sælger, hovedsagligt på CD, ikke har nogen form for kopibeskyttelse eller DRM. Hvorfor skal der så absolut være det på de under ti procent der sælges online? Det gør jo bare tingene mere besværligt for kunderne — og får ikke usandsynligt en hel del til at piratkopiere i stedet.
At hæfte DRM på musik købt over nettet svarer for mig at se til at man solgte CDer som kun kunne afspilles på maks fem CD-afspillere af et bestemt mærke. Det giver ingen mening.
Jeg hæfter mig også ved at kun 3% af den musik der ligger på en gennemsnitlig iPod er købt gennem iTunes Store. De resterende 97% kommer andensteds fra — CDer importerede til iTunes, musik hentet lovligt eller ulovligt over nettet, osv. Det taler for at iPod’en ikke kun er blevet så populær fordi Apple lægger bånd på kunderne.
Jobs taler for at den bedste løsning for alle ville være at lade iTunes Store og andre onlinebutikker sælge musik uden DRM, men han mener det er mere op til “de store fire” end det er til ham og Apple.
Faktisk sælger verdens pt. andenstørste online musikbutik emusic.com alt musik uden DRM — der kan man så bare ikke købe musik fra de store fire selskaber, men hovedsagligt fra mindre mere uafhængige pladeselskaber. Det er nu heller ikke så dårligt endda…
Læs mere på NYTimes.
Tags: No Comments
0 responses so far ↓
There are no comments yet...Kick things off by filling out the form below.