RSS eller web feeds er for mig at se et fascinerende, uundværligt, men også problematisk fænomen (jeg skal ikke her forsøge mig med en fyldestgørende forklaring på hvad det er — nogle udmærkede bud kan findes på about.com, vertikal.dk og Wikipedia).
Det har stået ret sløjt til med aktiviteten her fra notesbloggen den sidste måneds tid. Sideløbende med det har jeg heller ikke været flittig til at holde øje med de feeds jeg som regel nyder at følge. Så åbner jeg min bloglines-konto og møder:
Hvordan skulle man nogensinde kunne læse knap 5000 blogindlæg? Med min læsehastighed ville det tage så lang tid at der ville være kommet mindst 5000 mere inden jeg var færdig…
Et problem ved RSS som jeg ser det, er at man aldrig kan få det hele med. Det gode ved RSS er omvendt at man meget nemmere får mere med end på alle mulige andre måder. Altså at RSS er et fantastisk navigationsværktøj i read-write-web, men også et værktøj der kan være frustrerende fordi man bliver opmærksom på at man som enkeltperson aldrig kan rumme mere end en brøkdel af alt det man gerne ville.
Jeg har ikke lige konkrete tal for hvor udbredt brugen af RSS rent faktisk er (modtager gerne kommentarer hvis nogen har), men jeg har indtryk af at mange tøver med at tage teknologien til sig. Det tror jeg bl.a. kan skyldes denne hurtige og meget håndgribelige fornemmelse af informationsoversvømmelse. Det er anderledes end mange tidligere distributions- og publikationsformer som oftere synes båret af en idé om at kunne give et fyldestgørende, afgrænset, måske endda sandt billede af verden.
Et andet problem er at forkortelsen RSS er ganske intetsigende for de fleste normale mennesker — som det også er blevet påpeget af Jakob Nielsen der foreslår at man i stedet bruger “news feeds”. Jeg er ikke lige stødt på ideer til en sigende dansk term, men kan sagtens se det problematiske i både “RSS” og “feed” i en dansk kontekst.
Hvorom alting er, ville jeg efterhånden have svært ved at leve uden min feed-læser — også selvom jeg til tider vil blive lidt overvældet af hvor meget jeg ikke får med. For noget tid siden hørte jeg lidt diskussion af denne problematik i en Boing Boing-podcast hvor en af værterne anbefalede at man simpelthen en gang imellem tog en backup af de feeds man abonnerer på (en såkaldt OPML-fil) og så slettede dem alle og startede på en frisk.
Måske jeg skulle prøve det…
Tags: 6 Comments
6 responses so far ↓
Men Niller, du er jo lidt selv ude om det når du abonnerer på Boing Boing, der er jo tusind nye indlæg om dagen!
Ja, det er rigtigt, Boing Boing kan man nemt blive lidt overvældet af hvis man ikke sidder på nettet det meste af døgnet
Til gengæld lader Bloglines aldrig et enkelt feed komme over 200 ulæste. Dvs. at hvis man unlader at tjekke fx sit Boing Boing-feed i et tidsrum hvor de når at skrive 700 indlæg, så fremgår det “blot” at man har 200 ulæste indlæg fra Boing Boing, og hvis man klikker på dem, ser man de 200 nyeste og tælleren nulstilles (og man må altså ty til selve boingboing.net for at finde de 500 man ellers var gået glip af).
Altså er der aldrig et enkelt feed der tæller mere en 200.
Jeg ved ikke om det er det samme i andre feed-læsere, om det er bloglines’ forsøg på at mindske fornemmelsen af feed-forstoppelse, om man evt. kan lave det om i sine settings hvis man absolut ikke vil gå glip af noget…
Hej Niels
Jep, samme problem her. Feed-forstoppelse! Og det skal der gøres noget ved.
Jeg har skrevet et par løsningsforslag her: http://inmediaslass.blogspot.com/2007/02/rss-overload.html
Jeg bruger iøvrigt googles feedreader – og er tilfreds med det. De har et tæt integration ti lblogger, og det er nemt at sætte op.
L
Har haft samme problem hvor jeg efter en ferie var ved at drukne inde på Bloglines. Droppede helt at læse dem og tjekkede ikke feeds i et stykke tid.
Valgte dog senere at starte på en frisk på Netvibes (www.netvibes.com)hvor jeg noget mere selektivt har udvalgt hvad jeg abonnerer på.
Man kan også gøre som Robert Scoble som jeg har skrevet et indlæg ( http://www.kriisp.dk/2007/06/07/600-daglige-rss-feeds ) Han læser ca. 600 feeds dagligt!
By the way: et dansk ord for feeds som jeg har set brugt er “nyhedsstrøm”…
Tak for kommentaren, KriisP. Jeg havde godt set Scobles 600+ feeds nævnt før, men jeg havde aldrig fået set videoen før nu. Ganske sjov at se.
Jeg er også stødt på ordet “nyhedsstrøm”. Men jeg synes ikke det er særlig sigende. Essensen i RSS handler for mig at se ikke om nyheder.
Når jeg hører “nyhedsstrøm” kommer jeg for meget til at tænke på sådan noget som TV2 News og tilhørende massemedie-logikker. Og jeg synes netop RSS (eller hvad vi skal kalde det lever i kraft af nogle helt andre, bedre logikke der kan hjælpe folk til at navigere i viden og gå i dybden i stedet for bare at følge en strøm i overfladen…
[...] Boing Boing. Tak til Henrik for at gøre mig opmærksom på linket. Det er som tidligere nævnt langt fra altid jeg får fulgt med i alt hvad der publiceres i dette “directory of wonderful [...]