The problem with Wikipedia is that it only works in practice. In theory, it can never work.
Citat Miika Ryokas, en 22-årig datalogistuderende fra Finland, i en NY Times-artikel for par uger siden.
Artiklen handler om Wikipedia-opslaget om massemordet på Virginia Tech den 16. marts, et opslag som hurtigt blev en af de mest dækkende og overskuelige kilder til information om tragedien. Det synes mange at være enige om, og jeg har også selv haft glæde af at hente information her i stedet for at skulle trækkes med for gentagelser og tom snak i konventionelle nyhedskanaler.
Det bemærkelsværdige ved Wikipedia-opslaget er den hektiske og helt uoverskuelige aktivitet det havde, både fra læsere og folk der redigerede og diskuterede. Over 2000 forskellige mennesker redigerede i indlægget, og der var omkring 4 visninger i sekundet af siden i dagene efter mordene. Der var ifølge de interviewede administratorer rygende uenighed om hvad der skulle vægtes, og hvad der skulle kaldes hvad. Og der var masser af brugere som gerne ville pushe enten racistiske budskaber eller andre dagsordener som ikke falder i tråd med Wikipedias NPOV-princip.
Og alligevel lykkes det i et samarbejde mellem over 2000 redaktører som med- og modarbejder hinanden i større og mindre grad, at opretholde et afbalanceret, overskueligt og opdateret opslag.
Det kan være svært at begribe, og citatet om hvordan det fungerer i praksis, men aldrig i teorien, er ganske tiltalende. Selv for en som mig som jo har haft lidt tendens til at teoretisere over Wikipedia
Se hele artiklen her (kræver abonnement eller betaling). Og tak til Trine-Maria som pegede mig over til Johnnie Moores gengivelse af det gode citat.
Tags: No Comments
0 responses so far ↓
There are no comments yet...Kick things off by filling out the form below.